Επιλογή πηγής και ρεύματος στη διαδικασία συγκόλλησης

Επιλογή πηγής και ρεύματος στη διαδικασία συγκόλλησης

Η διαδικασία συγκόλλησης είναι μια πολύ σημαντική πηγή ενέργειας, αλλά τα ηλεκτρόδια και τα σύρματα συγκόλλησης δεν είναι λιγότερο σημαντικά. Τα καλής ποιότητας ηλεκτρόδια και σύρματα θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε μια καλής ποιότητας συγκόλληση, θα επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της εργασίας μας.

Ηλεκτρόδια συγκόλλησης
Η ηλεκτροσυγκόλληση με επικαλυμμένα ηλεκτρόδια (MMA) είναι μια καθολική μέθοδος που μας επιτρέπει να συγκολλούμε λεπτά και χοντρά τεμάχια σε διάφορες συνθήκες. Μπορούμε να συγκολλήσουμε ένα ευρύ φάσμα μετάλλων και κραμάτων σε οποιαδήποτε κατάσταση. Το περιτυλιγμένο ηλεκτρόδιο αποτελείται από έναν μεταλλικό πυρήνα που καλύπτεται από ένα ειδικό περίβλημα, το πάχος του οποίου μπορεί να ποικίλει. Γίνεται διάκριση μεταξύ λεπτών, μεσαίων και παχιών ηλεκτροδίων με επικάλυψη, όπου το πάχος των ηλεκτροδίων με επικάλυψη είναι 20%, 20-40% ή πάνω από 40% της διαμέτρου του πυρήνα.

Ηλεκτρόδια με επικάλυψη ρουτιλίου (R) – τα πιο δημοφιλή ηλεκτρόδια για γενική χρήση. Είναι εύχρηστα, σχετικά αποδοτικά και επιτρέπουν τη συγκόλληση σε όλες σχεδόν τις θέσεις εκτός από την κατακόρυφη συγκόλληση από πάνω προς τα κάτω.

Ηλεκτρόδια αλκαλικής υστέρησης (B) – επιτυγχάνονται πολύ καλές μηχανικές ιδιότητες των συγκολλήσεων ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες λόγω της υψηλής ολκιμότητας του λιωμένου μετάλλου. Μπορούν να συγκολληθούν σε όλες τις θέσεις εκτός από την κάθετη συγκόλληση από πάνω προς τα κάτω.

Ηλεκτρόδια κυτταρίνης σε σπείρες (C) – επιτρέπουν τη συγκόλληση στο πεδίο υπό δύσκολες συνθήκες συναρμολόγησης. Μπορούν να συγκολληθούν σε όλες τις θέσεις, ιδίως κάθετα από πάνω προς τα κάτω.

Ηλεκτρόδια με επικάλυψη οξέος (Α) – επιτρέπουν τη συγκόλληση σε λείες, επίπεδες επιφάνειες με μέτριες μηχανικές ιδιότητες. Μπορούν να συγκολληθούν σε κάτω, πλευρικές και υπό όρους θέσεις.

Ειδικά ηλεκτρόδια – εκτός από τους παραπάνω τύπους μανδυών, διατίθενται επίσης ειδικές μανδύες: RA – όξινη μανδύα ρουτιλίου, RB – αλκαλική μανδύα ρουτιλίου, RC – κυτταρινούχος μανδύας ρουτιλίου, RR – παχύς μανδύας ρουτιλίου.

Η Paton προσφέρει ηλεκτρόδια συγκόλλησης τόξου: γενικής χρήσης νέας γενιάς “ELITE”, για τη συγκόλληση ανθρακούχων και μη κραματοποιημένων χαλύβων ANO 4, ANO 21, ANO 36, ANO 36, UONI 13/55, για τη συγκόλληση υψηλά κραματοποιημένων χαλύβων CL 11, OZL – 8.

Τα ηλεκτρόδια “ELITE” της Paton έχουν αναπτυχθεί από κοινού από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της Paton και της Paton Ukraine IES DZU IES και της Paton IES. Συμμορφώνονται με τα καλύτερα παγκόσμια πρότυπα και είναι κατάλληλα για συγκολλήσεις σε όλες τις περιπτώσεις, τόσο για αρχάριους όσο και για επαγγελματίες. Υπό κανονικές συνθήκες αποθήκευσης δεν χρειάζεται να θερμανθούν πριν από τη συγκόλληση. Τα ηλεκτρόδια “ELITE” έχουν σχεδιαστεί για χειροκίνητη συγκόλληση τόξου συνηθισμένων και απαιτητικών χαλύβδινων κατασκευών, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα έως 0,25%. Τα ηλεκτρόδια ψεκασμού συγκόλλησης έχουν μειωμένη τοξικότητα, η οποία επιτρέπει τη συγκόλληση σε περιορισμένους χώρους χωρίς τη χρήση ειδικού εξοπλισμού εξαερισμού.

Η χρήση των ηλεκτροδίων για τη συγκόλληση είναι “elite” Paton.
Ηλεκτρόδια ANO 4, σχεδιασμένα για συγκόλληση με γωνία, μετωπική και διατρητική συγκόλληση μετάλλων μεταξύ 3-20 mm. Κατάλληλα για τη συγκόλληση συνηθισμένων και μεγαλύτερων κατασκευών από χάλυβα χαμηλού άνθρακα. Για τη συγκόλληση υδραυλικών συνδέσεων χωρίς περιστροφή. Τα ηλεκτρόδια Ø3 και Ø4 mm είναι κατάλληλα για συγκόλληση σε όλες τις χωρικές θέσεις εκτός από τη θέση από πάνω προς τα κάτω- τα ηλεκτρόδια Ø5 και Ø6 mm είναι κατάλληλα για συγκόλληση από κάτω προς τα πάνω σε οριζόντιο, κάθετο και κατακόρυφο επίπεδο.

Τα ηλεκτρόδια ANO 21 μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συγκόλληση πλήρωσης, συγκόλληση με τόξο και συγκόλληση επικάλυψης και για τη συγκόλληση μεταλλικών οπών από 3 έως 20 mm. Είναι κατάλληλα για τη συγκόλληση συνηθισμένων και μεγαλύτερων χαλύβδινων κατασκευών με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα έως και 0,25% άνθρακα. Μη περιστρεφόμενα, χαμηλής πίεσης, για συγκόλληση αρμών σωλήνων νερού και αερίου. Ηλεκτρόδια Ø3 και Ø4 mm, κατάλληλα για συγκόλληση σε όλες τις χωρικές θέσεις. Ηλεκτρόδια Ø5 και Ø6 mm, κατάλληλα για συγκόλληση από κάτω, οριζόντια, κάθετα και κάθετα προς τα πάνω.

Τα ηλεκτρόδια ANO 36 επιτρέπουν τη συγκόλληση σε πολύ χαμηλά ρεύματα – ιδανικά για οικιακή χρήση. Είναι σχεδιασμένα για τη συγκόλληση συμβατικών κατασκευών από χάλυβα χαμηλού άνθρακα. Είναι σχεδιασμένα για τη συγκόλληση μη περιστρεφόμενων, χαμηλής πίεσης συνδέσεων σωλήνων νερού και αερίου. Είναι κατάλληλα για συγκολλήσεις διακένου, συγκολλήσεις με συγκόλληση στο άκρο και μεταλλικές οπές 2-15 mm. Τα ηλεκτρόδια είναι κατάλληλα για συγκόλληση σε όλες τις χωρικές θέσεις.

Τα ηλεκτρόδια UONI 13/55 χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση μετάλλων όπου η ραφή συγκόλλησης χρειάζεται υψηλότερες ιδιότητες ολκιμότητας και αντοχής σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για τη συγκόλληση υπεύθυνων κατασκευών υπό δυναμική φόρτιση σε αρνητικές θερμοκρασίες έως και -40C. Είναι κατάλληλα για τη συγκόλληση μετάλλων πάχους από 3 έως 30 mm. Τα ηλεκτρόδια έχουν σχεδιαστεί για τη συγκόλληση ανθρακούχων και μη κραματοποιημένων χαλύβων, για παράδειγμα στη ναυπηγική βιομηχανία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άρση των δυσκολιών χύτευσης. Τα ηλεκτρόδια είναι κατάλληλα για συγκόλληση σε όλες τις χωρικές θέσεις εκτός από τη θέση από πάνω προς τα κάτω.

Τα ηλεκτρόδια CL 11 είναι σχεδιασμένα για τη συγκόλληση ανθεκτικών στη διάβρωση προϊόντων χάλυβα χρωμίου-νικελίου που λειτουργούν υπό αυστηρές συνθήκες σε θερμοκρασίες έως 400 °C, όπου η συγκόλληση του μετάλλου πρέπει να πληροί αυστηρές απαιτήσεις προστασίας από τη μεσοκοκκώδη διάβρωση. Τα ηλεκτρόδια μπορούν να συγκολληθούν σε όλες τις χωρικές θέσεις, εκτός από πάνω προς τα κάτω.

Ηλεκτρόδια OZL – 8, για τη συγκόλληση προϊόντων χάλυβα χρωμίου-νικελίου σε αντιδιαβρωτικές και σκληρές συνθήκες, όπου οι συγκολλήσεις μετάλλων πρέπει να πληρούν αυστηρές απαιτήσεις προστασίας από τη μεσοκοκκώδη διάβρωση. Τα ηλεκτρόδια είναι κατάλληλα για συγκόλληση σε όλες τις χωρικές θέσεις εκτός από πάνω-κάτω.

Υπάρχουν πολλές εταιρείες στην αγορά που παράγουν σύρματα συγκόλλησης MIG/MAG. Η επιλογή του σύρματος συγκόλλησης για τις μηχανές συγκόλλησης MIG/MAG εξαρτάται από το πάχος του υλικού και τη θέση συγκόλλησης, ενώ τα πιο δημοφιλή είναι τα σύρματα διαμέτρου 0,6 mm, 0,8 mm, 1,0 mm, 1,2 mm, 1,6 mm, 2,0 mm. Εάν συγκολλούνται παχύτερα στοιχεία, η διάμετρος του σύρματος πρέπει να είναι μεγαλύτερη, οι μικρότερες διάμετροι δίνουν μεγαλύτερη πυκνότητα και βάθος τήξης.